Stopp i trafikken

På veiene blir det raskt kaos og stopp i trafikken hvis det er for mange biler ute og kjører. Det samme skjer på nett. Av og til blir nettsider utilgjengelige fordi de får for mange besøkende. Det er også mulig å gjøre med vilje.

Lammet nettbanker

Nylig falt en dom mot tre gutter som har utført tjenestenektangrep mot blant annet DNB og flere bloggetjenester. Angrepene gjorde det i mange timer av gangen umulig for kunder og brukere å komme inn på nettstedene. Et av angrepene var rettet mot DNB og lamslo både nettbank og alle andre nettbaserte tjenester fra banken, som Aftenposten skrev på lørdag.

I går var jeg med i TV2s Nyhetskanalen på ettermiddagen for å snakke om dommen mot guttene. Det er første gang det er kommet dommer for skadeverk for tjenestenektangrep. Det er bra det nå kommer domfellelser på denne typen saker. Slike angrep er forholdsvis lette å utføre. Dommen signaliserer at det ikke greit å gå til tjenestenektangrep, selv om det mange som har mulighet til å gjøre det.

Tregere nettforbindelser

Som med all annen kriminell aktivitet på nett øker antallet tjenestenektangrep. Computerworld skrev i fjor sommer at norske nettsider har opplevd 30 prosent økning i denne typen angrep. Det hittil største angrepet verden har sett førte til tregere nettforbindelser over hele verden.

Hva skal man gjøre for å beskytte seg?

Som med alt annet, gode verdivurderinger og risikovurderinger er gull verdt. Hva er selskapets viktigste verdier på nett? Hva er truslene? Hva er sårbarhetene? Hva er det verste som kan skje? Hva er konsekvensene? Hva gjør jeg med det? Erlend Aspelund Matre Ellingsen, som står bak et av Norges største nettspill NordicMafia, var også gjest i studio i går. Han og kollegaene har personlig opplevd tjenestenektangrep, både mot selskapets nettsider og sine egne brukerkontoer. De måtte innføre tiltak, kjøpe gode tjenester mot denne typen angrep, og gardere seg.

- Man må beskytte seg så godt som mulig. I de fleste tilfeller er det godt nok, sa han. Det er fornuftige ord som nok mange norske virksomheter også kan ta med seg på veien videre i kampen mot denne typen angrep.

This entry was posted in Internettsikkerhet. Bookmark the permalink.

One Response to Stopp i trafikken

  1. nina says:

    Hei. Egentlig skulle jeg svare litt mer på kommentaren i går, men denne artikkelen er vel så interessant. Jeg vet ikke om så mye om hacking og innbrudd i systemer mer enn at det er alvorlig og farlig for enk.individet og samfunnet. Kan det være litt slik at det som tidligere stort sett begrenset seg til amerikanske filmer om dette, mye av det begynner nå å bli virkelig for en del. At skillet mellom virkelighet og fantasi tynnes ut.
    Jeg gjør noen få tanker om hvilke grupper som er mest utsatt for tilbøyelighetene til å både bevisst og ubevisst utføre slikt som i artikkelen. Det er spes. en gruppe som ligger i faresonen de

Comments are closed.